Uprawa ogórków

Ogórki z ich rześkim zapachem są wprost wymarzoną przekąską na upalne, letnie dni. Zawierają ponadto bardzo dużo witamin i soli mineralnych (uznaje się je za najbogatsze w substancje zasadowe spośród wszystkich warzyw) a przy tym prawie nie mają kalorii, można więc zajadać się nimi do woli. Ogórki świetnie robią również na skórę, nawilżając ja i odżywiając, a słynna maseczka z plastrów ogórka, ułożonych fantazyjnie na buzi, przeszła już do klasyki kosmetologii (oraz kina).

Co zrozumiałe, najzdrowsze i najpyszniejsze są ogórki wyhodowane własnoręcznie. Aby jednak uprawa nam się udała, powinniśmy trzymać się kilku prostych zasad.

1. Grządki

Krzaczki ogórków lubią ciepełko, warto więc sadzić je w osłoniętym od wiatru i ciepłym miejscu. Chcąc przygotować idealne grządki do wysiania naszych ogórków, powinniśmy w środkowej części każdej grządki wykopać rowek o szerokości ok. 40 cm, w którym należy umieścić ziemię ogrodową oraz kompost. Zakopując grządkę, należy uformować niewielki wał, dzięki czemu słońce będzie mogło mocniej ogrzewać ziemię wokół krzaczków.

Warto tez pamiętać, że ogórki to towarzyskie rośliny i mają swoich ulubionych sąsiadów; najlepiej czują się w sąsiedztwie fasolki, groszku, sałaty i selera. Nie należy natomiast sadzić przy ogórkach pomidorów, kapusty ani rzodkiewek.

 

2. Wysiewanie ogórka

Istnieje wiele odmian ogórków o różnych właściwościach – dla początkujących ogrodników najlepsze będą odmiany odporne na pleśń. Ogórki należy posiać pod koniec kwietnia, najlepiej w inspektach lub na parapecie. Pamiętajmy, że należy wysiewać tylko po kilka nasion naraz, w małej donicy, z zapewnieniem odpowiedniego odpływu wody. Najlepsza będzie donica z otworkiem w dnie, który częściowo zakrywamy, kładąc na nim niewielki kamień. W ten sposób ziemie w doniczce pozostanie wilgotna, ale nie mokra, co spowodowałoby gnicie. Doniczkę ustawiamy w ciepłym miejscu i pamiętamy o regularnym podlewaniu (przesadna suchość również nie działa korzystnie). Kiedy tylko nasze nasionka zaczną kiełkować, doniczkę umieszczamy w dobrze nasłonecznionym miejscu.

Ogórki są roślinami bardzo wrażliwymi na mróz, dlatego powinny pozostać w donicach, dopóki temperatura na zewnątrz będzie wynosiła przynajmniej 15 stopni Celsjusza w ciągu dnia. Mając na uwadze kaprysy wiosennej pogody, dobrze jest zastosować na grządkach włókninę lub folię ogrodniczą, aby dodatkowo ochronić młode roślinki.

Jeżeli odczekamy z wysiewem do Zimnych Ogrodników w maju, możemy wysiać ogórki bezpośrednio do gruntu. W każdym jednak wypadku pamiętajmy o regularnym przycinaniu pędów, które znacząco poprawia jakość warzyw. Przycinać należy jedynie pędy boczne, zostawiając na nich po trzy liście.

 

3. To, co najlepsze, czyli zbiory

Dobra wiadomość  jest taka, że ogórki sałatkowe możemy zbierać dwa tygodnie po kwitnięciu. Warzywa należy odcinać tuż przy nasadzie, przy pomocy ostrego noża, który nie uszkadza ani pozostałej części rośliny, ani naszego ogórka. Gotowy do zbioru ogórek powinien mieć gładką skórkę i jednolicie zielony kolor. Jeśli na skórce widoczne są jaśniejsze plamy, może to oznaczać, że ogórek już przejrzał. Najsmaczniejsze są ogórki niezbyt wyrośnięte, nie warto więc przetrzymywać ich na krzaku zbyt długo. Co więcej, wcześniejsze zbiory stymulują krzaczek do dalszego kwitnienia. Sezon ogórkowy trwa w naszym kraju od czerwca aż do października.